Strona Główna | Katalog Produktów | Promocje | Koszyk (0) | Trochę o firmie Finclub | Sposób przygotowania | Koszt wysyłki | Stary Rękopis
Katalog » ZDROWA ŻYWNOŚC I ZIOŁA
Wybierz kategorię
Producent
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
15,99 zł
7,99 zł
Najczęściej kupowane
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia Wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Nasiona Chia 500g - naturalne źródło kwasów omega 3 WYPRZEDAŻ KRÓTSZA DATA PROMOCJA!
Cena
Ilość
15,99 zł
7,99 zł
fin candimis
UWAGA!!! Cena promocyjna spowodowana krótszym terminem ważności 09.2017

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”. Roślinę tą uprawiali Aztekowie już w czasach prekolumbijskich. Obecnie jej uprawa i użytkowanie nadal powszechne jest w kilku krajach południowoamerykańskiego kontynentu. Chia bardzo ceniona jest głównie ze względu na swoje wysokowartościowe nasiona, pełne witamin i minerałów. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich np. jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

Najcenniejszym składnikiem nasion Chia są kwasy omega-3. W nasionach szałwii hiszpańskiej jest ich więcej niż w znanych z ich bogactwa siemiu lnianym czy łososiu atlantyckim. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-3, głównie kwasy eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania mózgu. z kolei stanowiący kwintesencję kwasów omega-3 kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi.Istnieją silne dowody naukowe, że regularne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL.

Poza drogocennymi kwasami omega 3 nasiona chia bogate są w inne niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Z witamin mamy następujące:  A, C, E, tiaminę, ryboflawinę czy niacynę. Oprócz witamin nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają np. więcej wapnia niż mleko a żelaza więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka i obniżającego ciśnienie krwi potasu. Nasiona te bogate są również w antyoksydanty oraz regulujący trawienie błonnik. Z innych dobroczynnych a wręcz niezbędnych minerałów zawartych w nasionach chia warto wymienić wzmacniający kości fosfor, przydatny cynk oraz np. kojący nerwy magnez.


Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g

Witaminy

Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały 

Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg 
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg 
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg 
Cynk - 4.58 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)

omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg

Źródło: nutritiondata.self.com





 
Właściwości i zastosowanie:
  • bogate źródło kwasów omega-3,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia,
  • bogate źródło antyoksydantów,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • naturalne, zdrowe i bogate źródło energii,  
  • naturalne silne wzmocnienie układu odpornościowego,
  • poprawia trawienie i zapobiega zaparciom,
  • wspomaga odchudzanie,
  • źródło białka dla wegetarian,
  • opóźnia starzenie się skóry i przyspiesza jej regenerację. 

W Ameryce Środkowej bardzo popularny jest napój Chia Fresca. Aby go przygotować, należy wymieszać dwie łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej, a następnie dodać sok z cytryny lub limonki i posłodzić do smaku.




Opakowanie: 500g 

Sposób użycia: regularnie, codziennie. Spożycie dzienne nie może przekroczyć 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

Skład: nasiona chia 100%.

Kraj pochodzenia: Paragwaj/Argentyna

Przechowywanie: w suchym zacienionym miejscu.

 





www.maria-treben.pl
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Teufelskralle balsam vom Pullach hof to balsam z Czarcim Pazurem - naturalnym lekiem przeciwbólowym i przeciw zapalnym. Cenne składniki czarciego pazura skutecznie wspomagają leczenie m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, wszelakich bóli mięśni i stawów a także obrzęków. Ponadto ekstrakt z hakorośli z sukcesami stosowany jest w walce z chorobami skóry.
Teufelskralle balsam vom Pullach hof to balsam z Czarcim Pazurem - naturalnym lekiem przeciwbólowym i przeciw zapalnym. Cenne składniki czarciego pazura skutecznie wspomagają leczenie m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, wszelakich bóli mięśni i stawów a także obrzęków. Ponadto ekstrakt z hakorośli z sukcesami stosowany jest w walce z chorobami skóry.
Sól himalajska to najlepsza z soli kuchennych dostępnych na rynku. Formowała się przez miliony lat we wschodnim pasie Karakorum Himalajów, na terenie Pakistanu, w miejscu gdzie kiedyś znajdował się słony ocean. Naturalny i nieskażony przez człowieka ekosystem oraz wysokie ciśnienie sprawiły iż powstała tam najczystsza i najzdrowsza z soli na ziemi.
Oryginalne zioła szwedzkie z aloesem 90,2g Marii Treben. Zioła w postaci sypkiej do zalania alkoholem. Przygotowane według Starego Rękopisu. Dzięki tej mieszance ziołowej przygotujesz samodzielnie
Porady na temat stosowania ziół leczniczych, odwołujące się do doświadczeń Marii Treben. Skorowidz schorzeń ułatwia korzystanie z konkretnych przepisów i szybkie wyszukiwanie preparatów leczniczych. Autorka opisuje ponad 30 gatunków ziół, kiedy najlepiej je zbierać, suszyć, jak je przygotowywać.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Najczęściej oglądane
Aktualna Data: 2017-06-25 19:25
© Zioła Szwedzkie. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.