Czystek to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. Od ponad 2,5 tys lat korzystamy z jego bogatych właściwości. Jak podaje literatura zielarska, jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny. Czystek to naturalny, bardzo silny antyoksydant. Ponadto jest nadzieją dla leczących się na boleriozę oraz bronią przeciw wirusom i bakteriom.
Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, a także wzmacniają, dodają energii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Polifenole wspierają także funkcjonowanie układu odpornościowego i walczą z drobnoustrojami i grzybami. Poza tym działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy.
Opakowanie: 200g torebka z wielokrotnym zamknięciem
Sposób użycia: Herbata z czystka: zalac wrzątkiem 1 czubatą łyżkę ziół i zaparzyc ją przez 5- minut. Napar z czystka: zalac 1 l wody garść czystka (ok. 10 g). Mieszankę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Skład: czystek otarty 100%.
Kraj pochodzenia: Turcja