Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”. Roślinę tą uprawiali Aztekowie już w czasach prekolumbijskich. Obecnie jej uprawa i użytkowanie nadal powszechne jest w kilku krajach południowoamerykańskiego kontynentu. Chia bardzo ceniona jest głównie ze względu na swoje wysokowartościowe nasiona, pełne witamin i minerałów. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich np. jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
Najcenniejszym składnikiem nasion Chia są kwasy omega-3. W nasionach szałwii hiszpańskiej jest ich więcej niż w znanych z ich bogactwa siemiu lnianym czy łososiu atlantyckim. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-3, głównie kwasy eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania mózgu. z kolei stanowiący kwintesencję kwasów omega-3 kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi.Istnieją silne dowody naukowe, że regularne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL.
Poza drogocennymi kwasami omega 3 nasiona chia bogate są w inne niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Z witamin mamy następujące: A, C, E, tiaminę, ryboflawinę czy niacynę. Oprócz witamin nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają np. więcej wapnia niż mleko a żelaza więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka i obniżającego ciśnienie krwi potasu. Nasiona te bogate są również w antyoksydanty oraz regulujący trawienie błonnik. Z innych dobroczynnych a wręcz niezbędnych minerałów zawartych w nasionach chia warto wymienić wzmacniający kości fosfor, przydatny cynk oraz np. kojący nerwy magnez.
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g
Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło: nutritiondata.self.com
Właściwości i zastosowanie:
- bogate źródło kwasów omega-3,
- wspomaga pracę mózgu,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia,
- bogate źródło antyoksydantów,
- wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- naturalne, zdrowe i bogate źródło energii,
- naturalne silne wzmocnienie układu odpornościowego,
- poprawia trawienie i zapobiega zaparciom,
- wspomaga odchudzanie,
- źródło białka dla wegetarian,
- opóźnia starzenie się skóry i przyspiesza jej regenerację.
W Ameryce Środkowej bardzo popularny jest napój Chia Fresca. Aby go przygotować, należy wymieszać dwie łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej, a następnie dodać sok z cytryny lub limonki i posłodzić do smaku.
Opakowanie: 500g
Sposób użycia: regularnie, codziennie. Spożycie dzienne nie może przekroczyć 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.
Skład: nasiona chia 100%.
Kraj pochodzenia: Paragwaj/Argentyna
Przechowywanie: w suchym zacienionym miejscu.