Strona Główna | Katalog | Promocje | Koszyk (0) | Stary Rękopis | Koszt wysyłki | Sposób przygotowania | Trochę o firmie Finclub
Katalog » ZDROWA ŻYWNOŚC I ZIOŁA
Kategorie
Producent
Twój koszyk jest pusty
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Nasiona Chia 500g - naturalne źródło kwasów omega 3
Dostępność: Stan wyczerpany, produkt dostępny w ciągu 7 dni roboczych od momentu zamówienia.
Cena
13,49 zł
fin candimis
 
 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Słowo chia pochodzi od słowa chian w języku nahuatl, znaczącego „oleisty”. Roślinę tą uprawiali Aztekowie już w czasach prekolumbijskich. Obecnie jej uprawa i użytkowanie nadal powszechne jest w kilku krajach południowoamerykańskiego kontynentu. Chia bardzo ceniona jest głównie ze względu na swoje wysokowartościowe nasiona, pełne witamin i minerałów. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich np. jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

Najcenniejszym składnikiem nasion Chia są kwasy omega-3. W nasionach szałwii hiszpańskiej jest ich więcej niż w znanych z ich bogactwa siemiu lnianym czy łososiu atlantyckim. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-3, głównie kwasy eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia oraz funkcjonowania mózgu. z kolei stanowiący kwintesencję kwasów omega-3 kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi.Istnieją silne dowody naukowe, że regularne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL.

Poza drogocennymi kwasami omega 3 nasiona chia bogate są w inne niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Z witamin mamy następujące:  A, C, E, tiaminę, ryboflawinę czy niacynę. Oprócz witamin nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają np. więcej wapnia niż mleko a żelaza więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka i obniżającego ciśnienie krwi potasu. Nasiona te bogate są również w antyoksydanty oraz regulujący trawienie błonnik. Z innych dobroczynnych a wręcz niezbędnych minerałów zawartych w nasionach chia warto wymienić wzmacniający kości fosfor, przydatny cynk oraz np. kojący nerwy magnez.

 

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g

Witaminy

Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały 

Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg 
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg 
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg 
Cynk - 4.58 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)

omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg

Źródło: nutritiondata.self.com



 

 

 
Właściwości i zastosowanie:
  • bogate źródło kwasów omega-3,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia,
  • bogate źródło antyoksydantów,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • naturalne, zdrowe i bogate źródło energii,  
  • naturalne silne wzmocnienie układu odpornościowego,
  • poprawia trawienie i zapobiega zaparciom,
  • wspomaga odchudzanie,
  • źródło białka dla wegetarian,
  • opóźnia starzenie się skóry i przyspiesza jej regenerację. 
 
W Ameryce Środkowej bardzo popularny jest napój Chia Fresca. Aby go przygotować, należy wymieszać dwie łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej, a następnie dodać sok z cytryny lub limonki i posłodzić do smaku.

 
 

Opakowanie: 500g 

Sposób użycia: regularnie, codziennie. Spożycie dzienne nie może przekroczyć 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

Skład: nasiona chia 100%.

Kraj pochodzenia: Paragwaj/Argentyna

Przechowywanie: w suchym zacienionym miejscu.

 
 
 
 
 
 
www.maria-treben.pl
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Twoje pytanie:
Przepisz kod:
weryfikator
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Aktualna Data: 2023-06-06 14:46