Olej kokosowy extra virgin ma szerokie zastosowanie kulinarne. Idealnie nadaje się m.in do pieczenia gdyż jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach. W gotowaniu idealnie nadaje się do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu. Najbardziej jego walory docenimy podczas smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej,a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii.
Olej kokosowy w około 86% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych sa to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha. W wyniku tego tłuszcze nasycone występujące w oleju kokosowym przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie są odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Olej kokosowy jest ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 92 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Opakowanie: słoik, zawartość netto 900 ml
Sposób użycia: zastosowanie kulinarne: do pieczenia, gotowania i smażenia
Skład: 100% olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany
Kraj pochodzenia: Filipiny, Indonezja
Kraj tłoczenia oleju: Polska
Przechowywanie: w suchym i chłodnym miejscu.