Komosa ryżowa nazywana jest "matką zbóż" ze względu na jej wyjątkowe walory odżywcze. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.
Opakowanie: 500g
Sposób użycia: Ziarno przepłukać przed użyciem pod bieżącą wodą. 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotować 12-15min. Ziarno po ugotowaniu jest lekko słodkawe, aczkolwiek nadaje się do potraw na słodko i ostro. Po ugotowaniu jako zamiennik ryżu, ziemniaków, kaszy. Dodatek do sałatek, różnych potraw, jako farsz: np. do gołąbków, pieczonej papryki, tortilli, itd. Zmielone ziarno, jako mąka nadaje się do wypieków (chleb, naleśniki, placki). Skiełkowane ziarno jako dodatek do sałatek, na chleb, do sera.
Skład: komosa ryżowa ziarno
Kraj pochodzenia: Boliwia